Despre machetele auto si moto

Ce sunt masinutele de fier

Masinutele de fier sunt replici fidele, in miniatura, ale modelelor auto propuse, de-a lungul timpului, de producatori din intreaga lume. Exista numeroase astfel de masinute, de la clasicele modele ale inceputului de secol 20 (Chrysler, Chevrolet, Plymouth), pana la cele mai puternice si elegante masini de astazi (Audi, BMW, Bentley).

Masinutele de fier sunt realizate, de fapt, in mare parte, dintr-un aliaj special de zinc si aluminiu (Zamak), cu elemente de detaliu din plastic, cauciuc, sticla si chiar piele pentru tapiterie.

De ce sa cumperi o masinuta de fier

In primul rand, sunt atat de frumoase si bine realizate incat oricine are o astfel de masinuta o expune cu mandrie, pentru ca atrage numai cuvinte de lauda. Imediat ce vezi o masinuta de fier, iti doresti una, pentru ca pur si simplu nu ii poti rezista.

Realizate impecabil, cu detalii redate cu cea mai mare finete, masinutele de fier sunt ideale pentru a decora inedit casa sau biroul. In plus, constituie un cadou ideal, pentru ca oricine viseaza la o masina speciala. Mai mult, cum producatorii lanseaza constant modele de actualitate, este un cadou minunat si original sa ii oferi unui prieten aceeasi masina pe care o conduce, dar in miniatura.

Nu este de mirare ca masinutele de fier au generat pasiuni in randul cumparatorilor, care si-au dorit nu unul sau cateva modele, ci o adevarata colectie. Unii dintre ei si-au ales modelele in functie de tema: masini clasice americane, masini de curse, o anumita marca (Ferrari, BMW, Mini), masini celebre (din filme sau ale unor vedete).

Ce dimensiune sa alegi

Masinutele de fier sunt disponibile in diverse dimensiuni, de la cele mai mici -  la scara 1:64, la cele mai mari - la scarile 1:18 sau 1:10.

Cele mai populare sunt la scara 1:18. La aceasta scara, au o lungime de 18 - 30 cm (un Mini, care este mai mic, are aproximativ 20 cm) si o greutate intre 700 si 1000 g.

La scara 1:18, modelele producatorilor de renume nu arata ca niste jucarii, seamana unimitor cu masinile reale si detaliile pot fi remarcate foarte usor.

Majoritatea masinutelor au volanul si directia functionale; sub capota care se ridica, detaliile motorului sunt redate uimitor; bordul este, de asemenea, bine reliefat, intocmai ca la modelul original; suspensiile functioneaza, interiorul poate fi mochetat sau tapiteria poate fi din piele.

Ce atrage in mod special la aceste modele este faptul ca se deschid usile, capota si portbagajul, pentru a putea admira motorul si interiorul. Unele modele au si roata de rezerva.

Pretul pe care il platesti

Pretul reflecta acuratetea cu care sunt redate detaliile si precizia executiei. Cand cumperi, de exemplu, un model Kyosho sau Autoart, stii ca vei cumpara o masinuta de fier de calitate, o replica fidela, care pur si simplu te va face sa exclami: "oau!"

Este bine sa te orientezi spre producatori premium pentru ca vei alege un model produs cu grija, cu atentie la detalii. In general, acestea sunt asamblate manual si chiar si vopseaua poate fi aplicata manual, ceea ce le face sa fie impecabile.